Presentació del Secretari

Un nou Congrés per a una nova dècada

Logo del 3r Congrés Protestant de Catalunya

Enguany el Consell Evangèlic de Catalunya celebra el seu 30è aniversari i, segurament, una de les millors maneres de celebrar-ho és impulsant el III Congrés Protestant de Catalunya.

Els Congressos Protestants segueixen aquella norma no escrita que diu que cal celebrar-los cada deu anys i per aquesta raó ens hem convocat a nosaltres mateixos en aquesta trobada. I parlo de trobada perquè el que es pretén és que aquest Congrés sigui un Punt de Trobada de la Comunitat Protestant davant de la dècada 2011-2021.

És amb aquesta intencionalitat que ens convoquem per promoure, encara més, la nostra Missió Compartida, tot entenent que per fer-ho, hem de dedicar temps per escoltar-nos els uns als altres i, també, per escoltar el que els altres diuen de nosaltres. Cadascuna de les nostres Esglésies i Comunitats Locals ja compleixen amb la tasca que els ha estat encomanada. El que ens cal millorar és la tasca que ens és comuna.

En definitiva: aspirem a què el III Congrés sigui un Taller d’Escolta on no només ens escoltem els uns als altres sinó on totes i tots estiguem disposats a escoltar la veu de Déu per donar un nou impuls a la Missió Compartida.

Aquest és el propòsit del Congrés: que siguem capaços d’escoltar a Déu i trobar, en Déu, el camí per a la nostra Església per a la dècada que està començant

El III Congrés és un dels dos processos interns que està endegant el Consell Evangèlic. És el procés de la reflexió.

El segon procés és el de l’Acció.

Per aquesta raó, hem començat a promoure el Pla d’Acció Catalunya 2011-2021.

 

Tres són els Eixos del Pla d’Acció:

  1. Fer més visible la Unitat de l’Església.
  2. Aixecar encara més el Testimoniatge Unit de l’Església.
  3. Promoure molt més encara la Pregària de l’Església.

 

Aquests 3Eixos no són, ni de bon tros, cap novetat ni teològica ni eclesiàstica. Aquests 3Eixos són paraula permanent de la Paraula Permanent que és Crist. La novetat, si ens cal parlar en aquests termes, és que ens convoquem a nosaltres mateixos per treballar perquè aquests 3Eixos siguin una realitat encara més forta d’una Església transformada i transformadora i d’una Església que s’uneix per fer-los carn de la seva carn.

 

En aquesta línia de treball el III Congrés ens convoca, sota una Ponència Marc, a desenvolupar les següents Cinc Ponències:

  1. El Lideratge de futur.
  2. La Inclusió Social.
  3. La Missió de l’Església.
  4. L’ Impacte Cultural i
  5. La Rellevància Social.

 

I a fi de respondre a la nostra voluntat que el III Congrés sigui, tal i com s’ha apuntat anteriorment, un Taller d’Escolta, totes i tots els congressistes escoltarem, valgui la redundància, les mateixes ponències i donarem el nostre parer sobre el seu contingut.

 

El III Congrés complementa la seva tasca de Plenàries i de Tallers d’Escolta amb les següents novetats:

 

Primera,

La Mostra d’Entitats.

Aquesta Mostra, a més d’oferir les possibilitats que tothom qui vulgui, pugui exposar la seva feina per donar-la a conèixer, obre la possibilitat als expositors a oferir una Presentació de Continguts a tothom qui estigui interessat en la seva tasca en un espai i en un temps especialment pensat amb aquest propòsit.

 

Segona,

El Corner dels Speakers.

Aquest espai està dissenyat per donar la paraula a determinats Especialistes, ja que des del III Congrés, es vol potenciar la tasca que estan realitzant com a persones o en representació dels col·lectius per als quals estan treballant.

 

Tercera,

La Trobada Jove.

Aquest espai s’ha ofert als joves de les nostres Esglésies perquè ens presentin el resultat de les seves propostes per al Congrés.

 

Quarta,

La Trobada de Reconciliació.

Aquest acte està dissenyat per retrobar-nos amb la ciutat que ens acull i promoure la Reconciliació entre la Comunitat Protestant i la resta de Catalunya.

 

Històricament, el protestantisme ha estat perseguit, tolerat o ignorat. Però la ciutat de Terrassa, seu del III Congrés, gairebé sempre s’ha mostrat acollidora amb la Comunitat Protestant. Per aquesta raó, hem escollit aquesta ciutat per celebrar el

 

III Congrés i per aquesta raó celebrarem en el Teatre Principal de la ciutat aquest acte presidit pel seu Alcalde i pel Secretari General del Consell Evangèlic i on comptarem amb la participació del Cor Gospel de Nova York.

 

El III Congrés es complementarà amb dues Taules Rodones a les que en una d’elles hem convidat a participar als representants dels partits politics i en l’altre a personalitats de la societat civil.

També tindrem una Inauguració Oficial amb representants del Govern del país i un acte de cloenda interna on rendirem homenatge als 20 anys del programa de televisió “Néixer de Nou” i on comptarem amb la col·laboració de la Coral Unida Evangèlica, especialment creada per aquesta ocasió.

I tot això, i alguna que altra sorpresa més, no com un fi en si mateix sinó com un procés per anar encara més lluny.

 

Vols que anem més lluny plegats?

 

Guillem Correa

Secretari d’Organització

III Congrés Protestant de Catalunya